CFD handelen: de risico’s

De risico's van een CFD

Een belegging met hefboomwerking in derivaten brengt een hoog risico voor de belegger met zich mee. Als gevolg van waardeschommelingen krijg je mogelijk het belegde bedrag niet terug. Bij bepaalde transacties kun je namelijk niet alleen verliezen wat je aan het begin hebt geïnvesteerd, maar kunt je meer verliezen dan je geïnvesteerd hebt, afhankelijk van de hoeveelheid hefboomwerking die je hebt gebruikt. Alleen degenen die ervaring hebben met het handelen op de beleggingsmarkt, zouden moeten overwegen om Contracts for Difference (CFD's) te verhandelen.

Risico op kortsluiting

Wanneer je een CFD gebruikt om het effect short te verkopen, kan het risico veel groter zijn dan de nominale waarde van de transactie. Short gaan op een positie houdt in dat je een voorwaardelijke verplichting aangaat. Om de positie te sluiten, moet de CFD's teruggekocht worden en ben je aansprakelijk voor elk verlies als gevolg van een opwaartse beweging in de prijs. Dit verlies kan potentieel onbeperkt zijn, aangezien een aandelenkoers theoretisch tot oneindig kan stijgen. Dit verschilt van een long positie, waar je verlies beperkt is tot de initiële nominale waarde van de transactie.

Stel dat je 10.000 CFD's short verkoopt tegen een prijs van €1,00 en dat je nominale waarde €10.000 is. Als de prijs stijgt tot €2,00, is je verlies €10.000 (gelijk aan de nominale waarde van de positie). Als de prijs stijgt tot €3,00, is je verlies €20.000 (meer dan de oorspronkelijke nominale waarde van de positie). Naarmate de prijs blijft stijgen, zal je verlies blootstelling ook stijgen en is deze onbeperkt.

Hefboom risico's

De CFD hefboom vergroot de blootstelling aan de markt. Voor een kleine initiële marge betaling kun je een positie met een hogere waarde openen. Een relatief kleine marktbeweging kan leiden tot een verhoudingsgewijs veel grotere beweging in de waarde van je belegging, en dit kan zowel in je voordeel als tegenwerken. Dit is wat er bedoelt wordt met het hefboom risico.

Tegenpartijrisico

CFD's zijn afgeleide producten die zowel over-the-counter (OTC) als op de beurs worden verhandeld. CFD's die OTC worden verhandeld, kunnen worden beschouwd als een groter risico dan hun tegen de beurs verhandelde equivalenten. Bij een OTC-transactie is de CFD-aanbieder de uitgever van de CFD, waardoor je wordt blootgesteld aan financiële en zakelijke risico's die verbonden zijn aan het rechtstreeks handelen met een bedrijf. Wisselmarkten zorgen voor meer liquiditeit, maar met OTC-contracten kun je alleen jouw positie bij de CFD-aanbieder sluiten. Dit wordt het tegenpartijrisico genoemd.

Volgens de ‘Corporations Act' moet de CFD-aanbieder het geld van de klant aanhouden op een trustrekening die moet worden gescheiden van het eigen vermogen van de CFD-aanbieder. In het geval dat de CFD-aanbieder insolvent wordt en er een tekort is op de trustrekening, ben je een concurrente schuldeiser voor het saldo van het verschuldigde geld. Bovendien zouden eventuele openstaande CFD-posities in dit geval niet worden gedekt door het Nationaal Garantiefonds, zoals bij aandelen.

Andere risico's

Er zijn andere risico's verbonden aan handelsrisico's. Deze omvatten operationele risico's, spreidingsrisico, marge risico, marktvolatiliteit en voorraad opschorting.

Operationele risico's

Verstoringen in operationele processen zoals communicatie, computers, netwerken of externe gebeurtenissen kunnen leiden tot vertragingen bij de uitvoering en afwikkeling van een transactie.

Spreidingsrisico

Vanwege het verschil tussen de aan- en verkoopprijs van een CFD, moet de relevante CFD-prijs gunstig evolueren voordat je break-even gaat - dus zelfs als de CFD-prijs helemaal niet beweegt, zul je verlies lijden ter grootte van de spread en eventuele kosten en provisies die in rekening zijn gebracht.

Marge risico

Je kunt alle marge fondsen die je bij je CFD-aanbieder stort, verliezen of je moet mogelijk nog meer geld als marge storten, anders kan je CFD-positie worden geliquideerd.

Marktvolatiliteit

De prijs van CFD's kan snel fluctueren als gevolg van veranderende vraag- en aanbodverhoudingen, politiek en economisch beleid of gebeurtenissen, of de heersende psychologische kenmerken van de relevante markt.

Opschorting van de beveiliging

Als de handel op de onderliggende markt wordt opgeschort of stopgezet, kan dit van invloed zijn op je vermogen om een nieuwe positie te openen of je positie te sluiten op het moment en de prijs die je wilt.

Vergelijk brokers voordat je begint

De CFD risico's dien je in je achterhoofd te houden bij het kiezen van deze vorm van beleggen. Om het voor jou aangenamer te maken om te beleggen in CFD's is het van belang om een broker te kiezen die past bij je strategie. Vergelijk daarom de best passende CFD brokers om bijvoorbeeld kosten of moeite te besparen. Dit kan bijvoorbeeld geheel gratis en onafhankelijk bij Compare All Brokers.