Contactlenzen

Contactlenzen

Heb jij last van slecht zicht? Dan kun je voor contactlenzen kiezen als correctiemiddel. Veel mensen kiezen voor contactlenzen en niet voor een bril omdat zij een bril onhandig vinden, of ze vinden dat een bril het uiterlijk in negatieve zin veranderd,

Besluit je inderdaad om voor contactlenzen te kiezen, dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor harde contactlenzen of voor zachte contactlenzen. De meeste mensen dragen zachte contactlenzen omdat deze fijner zitten dan harde contactlenzen en ze zijn hygiënischer in het gebruik omdat de vervangingstermijn korter is. Je hebt bij zachte contactlenzen namelijk de keuze uit daglenzen, weeklenzen of maandlenzen en harde contactlenzen die kun je zelfs jaren dragen.

Verschillende soorten zachte contactlenzen

Koop je daglenzen dan kies je voor de meest schone manier van contactlenzen dragen. Daglenzen zitten namelijk per stuk verpakt in een blister met bewaar- inzetvloeistof. Je pakt dus elke morgen een nieuw paar daglenzen om in te zetten en dit paar gooi je voor dat je naar bed gaat weg, om vervolgens de dag er op weer een nieuw paar te pakken. Omdat elke contactlens apart zit verpakt is dit ook meteen het duurste systeem.

Schaf je echter Acuvue Oasys weeklenzen aan van Johnson en Johnson dan wissel je het paar om de week of om de 2 weken voor een nieuw paar. Bij het continue dragen vervang je ze om de week en draag je ze alleen overdag, je kunt ze dan 2 weken dragen. Wil je weeklenzen continue voor een week dragen (dag en nacht dragen) dan dien je dit wel altijd eerst met een contactlensspecialist te overleggen.

Bestel je maandlenzen zoals bijvoorbeeld de Acuvue Vita, Clariti Elite of Ultra contactlenzen van Bausch en Lomb, dan dien je deze om de maand te vervangen voor een nieuw paar. Maandlenzen zijn de meest bestelde zachte contactlenzen en dit komt omdat ze goed zitten, ze scherp zicht aan de consument geven en vaak hoog zuurstofdoorlatend zijn. Ook zijn maandlenzen vaak het goedkoopste in aanschaf, dit in vergelijking tot daglenzen en weeklenzen.

Lenzenvloeistof

Wil je je contactlenzen onderhouden dan moet je ook lenzenvloeistof bestellen, echter niet voor daglenzen want die zitten al in een houdertje met lenzenvloeistof. Bij harde contactlenzen en zachte contactlenzen zoals maandlenzen en weeklenzen dien je wel lenzenvloeistof te gebruiken. Het meest makkelijke is om voor een alles in één lenzenvloeistof te kiezen zoals bijvoorbeeld de Optifree lenzenvloeistof. Gebruikt men harde lenzen dan kan men kiezen voor de Menicare Pure van Menicon.