Waarom proteine shakes onmisbaar zijn bij zware workouts

Intensief sporten vergroot de behoefte aan extra voedingsstoffen voor het lichaam. Vooral eiwitten zijn dan erg belangrijk, omdat deze helpen bij het opbouwen en herstellen van spiermassa na trainingen. Om als fanatieke sporter dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen, kan een extra aanvulling op het normale voedingspatroon een goede keuze zijn. Proteine shakes kunnen je dan helpen om makkelijk en snel veel eiwitten op te nemen.

Het belang van eiwitten voor sporters

Om het nut van proteine shakes beter te kunnen waarderen, is het om te beginnen belangrijk om te weten waarom eiwitten zo belangrijk zijn voor sporters. Het essentiële van een goede hoeveelheid eiwitten is dat het noodzakelijke bouwstoffen zijn voor cellen en weefsels. Vooral in de spieren spelen eiwitten een grote rol bij het herstellen en opbouwen van het weefsel, waardoor je deze voedingsstoffen dus hard nodig hebt om gespierder te worden. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt en geven je ze de nodige energie om je trainingen beter aan te kunnen. Dagelijks krijg je eiwitten binnen via de volgende voedingsmiddelen:

  • Eieren
  • Melkproducten
  • Vlees
  • Vis
  • Granen
  • Noten en zaden
  • Peulvruchten
  • Sojaproducten

Normaal gesproken is het dus niet al te lastig om voldoende eiwitten naar binnen te krijgen via je dagelijkse voeding. Een volwassen persoon heeft maar zo'n 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig en veel voedingsmiddelen bevatten al een goede dosis eiwitten. Wanneer je intensief sport wordt deze behoefte echter een stuk hoger, dit kan oplopen tot wel 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht per dag. In dit geval kan het lastiger zijn om al deze eiwitten via je voeding binnen te krijgen. Dan kunnen proteine shakes van pas komen.

De verschillende soorten proteine shakes

Proteine shakes leveren ontzettend snel en makkelijk een hoge dosis aan eiwitten. Om het beste resultaat te behalen uit je trainingen is het echter wel belangrijk om onderscheid te maken tussen twee soorten proteine shakes, namelijk:

Whey-eiwit shakes

Whey-eiwit komt vrij tijdens de productie van kaas en is een bijproduct van melk. Deze vorm van eiwit wordt erg snel opgenomen in het lichaam. Dit maakt een Whey-eiwit shake erg geschikt om te drinken net na het sporten. De opgenomen eiwitten gaan dan namelijk snel aan de slag om te helpen bij het spierherstel na een intensieve workout.

Caseïne-eiwit shakes

Deze vorm van eiwit komt ook voort uit melk, maar wordt een stuk langzamer opgenomen in het lichaam dan Whey-eiwit. Hierdoor is Caseïne-eiwit beter geschikt om binnen te krijgen in de avond net voor het slapen, zodat er een langdurige afgifte van eiwit is tijdens de nacht.

Zelf aan de slag met proteine shakes

Bij zware workouts kunnen proteine shakes dus een waardevolle toevoeging zijn. Let er echter wel op dat je kiest voor shakes waar geen onnodige ongezonde stoffen aan toegevoegd zijn. Er zijn gelukkig veel proteine shakes verkrijgbaar zonder onnodige suikers of verzadigde vetten. Je schaft het eiwit aan in poedervorm en voegt eenvoudig de juiste dosering toe aan melk of water.